Tortilla de papas, tortilla de patatas, tortilla española, španělská bramborová tortilla. Jeden ze základních receptů španělské kuchyně, který je naprosto jednoduchý, zdravý a vynikající. Někdo vynechává cibuli, jiní přidávají navíc ještě papriku. V každém případě tohle jídlo, které často naleznete ve španělských barech jako tapas, nebo podávané v bagetě, uspokojí vaše chuťové buňky jak na snídani, svačinu jako zmíněné tapas a u mě většinou nechybí ani na žádné party doma :) Dá se jíst teplá i studená a až ji ochutnáte, budete ji chtít znovu.
Ingredience
5 vajec
500 g brambor
1 cibule
česnek dle chuti
sůl
extra panenský olivový olej Esencial
Postup:
A jak na ni? Nejprve oloupeme brambory a nakrájíme je na tenké plátky. To samé uděláme i s cibulí a česnek můžeme buď prolisovat nebo nakrájet nadrobno. Vše přesuneme pak do pánve menšího průměru (pokud máte oboustrannou jako je například tato, poslouží vám nejlépe), zalijeme olivovým olejem tak, aby bylo vše ponořené, a na mírném plameni osmažíme lehce dozlatova. Když jsou brambory hotové, scedíme olej. Extra panenský olivový se dá použít na smažení až pětkrát, tenhle je navíc úžasně ochucený česnekem a cibulí, tak si jej můžeme přelít do prázdné lahve a používat následně třeba pod vajíčka k snídani. Brambory s cibulí a česnekem přendáme do větší mísy. Vedle si rozšleháme vajíčka, která pak k bramborové směsi přidáme, celé osolíme a pořádně promícháme. Do pánve kápneme trošku oleje, který jsme slili z brambor, a přidáme celou směs. Ve chvíli, kdy tortilla již drží tvar, buď otočíme oboustrannou pánev na druhou stranu, nebo tortillu otočíme pomocí talíře a uděláme ještě z druhé strany. Obvykle stačí 2-3 minutky, pokud máte vajíčka raději vláčnější, můžete odstavit z plotny i dříve. A máme hotovo. Jíst můžete tortillu samotnou, s majonézou, španělským aioli, nebo pro Andalusii typickým salmorejem. A právě to si připravíme zase příště :)
Ingredience
dýně
rajčata
paprika
cibule
česnek
mrkev
cuketa
brambory
harissa koření
extra panenský olivový olej Esencial
extra panenský olivový olej nižší acidity (dle chuti)
kozí sýr
čerstvá petrželka nebo koriandr
Postup:
Zeleninu nakrájíme na větší kousky, stroužky česneku pouze oloupeme a necháme vcelku. Ve velké míse promícháme s olivovým olejem a harissou. Pečeme v troubě na 180 °C cca 20 minut (do změknutí zeleniny). Poté poklademe nakrájeným kozím sýrem a dáme ještě na pár minutek zapéct. Na závěr posypeme čerstvou nasekanou petrželkou či koriandrem a pokapeme dobrým extra panenským olivovým olejem, za mě doporučuji například náš olej z první sklizně. Dobrou chuť :)
Ingredience (4 osoby):
400 g rýže
12 krevet
8 slávek
dle chuti škeble, sépie, atd.
800 ml rybího vývaru
1 cibule
1 zelená paprika
1/2 červené papriky
1 rajčatový protlak
1 dcl bílého vína
2 stroužky česneku
koření na paellu
sůl
pepř
extra panenský olivový olej Esencial
Postup:
Nejprve na oleji osmahneme krevety, slávky a další mořské plody. Olej tak do sebe vsákne jejich chuť. Mořské plody pak z oleje vyjmeme. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, papriku a česnek. Zalijeme vínem a za občasného míchání necháme víno zredukovat. Přidáme mořské plody bez krevet a slávek, rajčatový protlak, sůl a koření na paellu. Pořádně promícháme a nakonec přisypeme rýži. Po opětovném promíchání zalijeme rybím vývarem a pak už jen čekáme, než nám rýže změkne a zredukuje se vývar. Poté naaranžujeme krevety a slávky a ještě chvíli vyčkáme, než se ohřejí (případně můžeme na pár minut vložit do trouby). Nakonec ozdobíme citronem a můžeme podávat :)