Rubriky
O oleji

Vlastnosti olivového oleje

Olivový olej má velice příznivé účinky pro naše zdraví, hodně pomáhá při různých problémech jednotlivých částí těla.

Podívejme se na některé pozitivní účinky olivového oleje:

  • trávicí ústrojí – pomáhá při překyselení žaludku, snižuje pravděpodobnost jaterních onemocnění, zlepšuje mikroflóru ve střevech, bojuje proti zácpě, stimuluje sekreci žluče a chrání proti vředům, gastritidě a hemoroidům
  • oběhová soustava – pomáhá snižovat hladinu “špatného” cholesterolu a zvyšovat “dobrého” cholesterolu, koriguje hodnotu bilirubinu v krvi, snižuje riziko infarktu myokardu, funguje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění
  • pohybový aparát – pomáhá proti revmatu, napomáhá růstu kostí a umožňuje jejich mineralizaci
  • dermatologická onemocnění – pomáhá proti akné, mimickým vráskám, popáleninám, aftám, suché kůži, ekzémům a na změkčení jizev, stimuluje růst nehtů a vlasů
  • gerontologické problémy – olivový olej slouží jako prevence před stařeckými onemocněními mozku, stárnutím tkání a orgánů obecně
  • olivový olej obsahuje vysoké množství vitaminů E, díky kterému je nazýván elixírem mládí, a dále obsahuje vitaminy A, K a D
  • olivový olej obsahuje zejména jednoduché nenasycené mastné kyseliny, také nazývané “přátelské tuky”, které pomáhají při hubnutí
  • kyselina olejová je relativně stabilní; potraviny, které ji obsahují, nepodléhají snadno zkáze